Çocuğunla Arkadaş Gibi Olmak

 

Ebeveynlik, kalbinizi dolduran en derin duyguların yanı sıra zaman zaman meydan okuyan bir yolculuktur. Bu özel serüvende çocuğunla sağlıklı bir ilişki kurmak; saygının ve sevginin dengesini anlamakla başlar. Çocuğun senin candan öte bir parçan, ancak onunla kuracağın samimiyetin sınırlarını belirlemek, ona vereceğin eğitimin en önemli yapı taşıdır. Çocuğunun sana güvenini ve seninle her şeyini paylaşacak samimiyete ulaşmasını sağlamak amacıyla atacağın her bir adımı özenle atmalısın. Arkadaşlığa benzer ebeveyn-çocuk ilişkisi başlarda hayatına gerektiği kadar hakim olma düşüncesi taşısa da çoğu durum için oldukça sakıncalıdır.

 

Her çocuk disiplinle büyür. Baskı seviyesinde olmayan fakat gerekli noktalarda müdahale edilebilecek sınır ebeveynler tarafından konmalı. Dengesi kurulamayan samimiyet, çocukta arkadaşlık ve ebeveynlik kavramlarını bulandırabilir. Ebeveyn olarak anlamak, dinlemek, dertleşmek ve aynı zamanda rehberlik etmek gerekir. Gerekli durumlarda bulunulan ricaların çocukta tesirinin olması gerekir.

 

 

1.    Sınırlarını Sevgiyle Göster

Çocuğunla sağlıklı bir ilişki inşa etmek, sevgi ve sınırların uyumlu bir dansını içerir. Hangi davranışların uygun olduğunu ve hangilerinin olmadığını açıkça belirtmek, onun güvenli ve istikrarlı bir ortamda büyümesini sağlar.

 

2.    Rehberlik Et

Minik yüreği dünyayı keşfe çıkarken, henüz göremediği olası olumsuz durumlardan sakınmak ve daha iyisini göstermek istersin. Sevgiyle rehberlik ederek ona sağlıklı değerler aşılayabilirsin.

 

3.    Empatiyle Kalbine Dokun

Çocuğunun hislerini anlamak, onunla özel bir bağ kurmanın temelidir. Onun sevinçlerini ve hüzünlerini paylaşarak, onun duygusal dünyasını anladığınızı gösterirsin. Bu, güven ve anlayışın temelini oluşturur. Aynı şekilde kendi sevinçlerini ve üzüntülerini paylaşmayı unutma, ebeveyn kimliğinin dışında senin de her duyguyu yaşadığını fark etmesini sağla.

 

4.    Kararlarında Ona Alan Aç

Çocuğunun kendi kararlarını almasına yol açmak, onun bağımsızlığını ve sorumluluk hissini geliştirir. Onun görüşlerini dinlemek, ona kendine güvenme fırsatı sunar. Ancak, önemli kararlarda senin yol gösterici olman, onun güvende hissetmesini sağlar.

 

5.    Disiplinle Sevgiyi Dengede Tut

Sevgi dolu bir bağ, disiplini de içerir. Olumsuz davranışlara karşı nazik ama kararlı bir yaklaşım benimsemek, onun doğru ve yanlışı öğrenmesine yardımcı olur. Bu, onun kendi sorumluluğunu almasına olanak sağlar.

 

6.    Tutarlı Ol

Kuralları ve sınırları belirlerken tutarlı olmak, çocuğunuzun disiplini anlamasına yardımcı olur. Sınırları bir gün gevşetip diğer gün sıkılaştırmak, çocuğun kararsızlık yaşamasına neden olabilir.

 

Çocuğun senin en değerli varlığını ve onunla kurduğun bağ, ebeveynlik sınırlarından çıkmamalı. Çocuğunla güvenli bir bağ oluşturman için onunla akranı gibi olman gerekmiyor, ve anne-baba kimliğinle de çocuğunla samimiyet kurabilirsin.

 

 

Kaynak

 

Mualla Karagöz, ‘’Sosyolojik Bakımdan Genç-Ebeveyn İlişkisi, 2006’’, Selçuk Üniversitesi, Konya, 2006

Doç. Dr. Emine Yılmaz Bolat, ‘’Pozitif Ebeveynlik Becerileri ve Olumlu Davranış Geliştirme’’.

ODTÜ, ‘’Çocuğun Gelişiminde Bağlanma, İlgi-Bakım ve Aile Dinamiklerinin Etkisi’’, TÜBİTAK, Ankara, 2009.

 

Yazar

Betül Çıtır (Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi)

  • Perşembe 24 Ağu 2023
  • 298

Blogda Arama

Popüler Bloglar

Oyun Türlerinin Çocuk Gelişimindeki Önemi Ve Her Yaşa Özel İpuçları Oku

Oyun Türlerinin Çocuk Gelişimindeki Önemi Ve Her Yaşa Özel İpuçları

Salı 19 Kas 2024
Evcil Hayvanların 4 Gelişimsel Katkısı Oku

Evcil Hayvanların 4 Gelişimsel Katkısı

Salı 22 Eki 2024
Resim Yapmanın 6 Gelişimsel Katkısı Oku

Resim Yapmanın 6 Gelişimsel Katkısı

Cuma 18 Eki 2024
Öz güvenli Çocuklar Yetiştirmek İçin 5 İpucu Oku

Öz güvenli Çocuklar Yetiştirmek İçin 5 İpucu

Çarşamba 16 Eki 2024