Sanat ile Gelişen Çocuklar

Hayatının ilk yıllarında sürekli merak etme halinde olan ve yeni şeyleri keşfetmek isteyen çocuğunun bu ihtiyaçlarını karşılamak için ebeveyn olarak sürekli bir arayış içinde olursun. Oysa ki, aradığın şey sandığından daha basit ve ulaşılması da kolay. Senin ihtiyacın olan şey “SANAT”. Sanat, çocuğunun duyularını kullanarak ve kendini içinden geldiği gibi ifade etme yoludur. Ayrıca, çocuğunun daha özgüvenli, başarılı, yaratıcı ve sosyal olmasını istemez misin? Eğer cevabın evet ise, çocuğunu mümkün olduğunca erken bir yaşta sanatla tanıştırmalısın. Son 20 yılda yapılan araştırmalar, çocukların erken yaşlarda sanatla tanışmasının miniklerimizin gelişimi açısından oldukça önemli olduğu kanıtlandı. Haydi, şimdi sen de istersen bu konuyu daha ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

 

Çocuk için sanat

Çocuk gelişiminin kritik dönemleri olanerken çocukluk (0-3 yaş) ve okul öncesi (4-6 yaş) dönemleri çocukların, fiziksel, bilişsel ve sosyo-duygusal becerileri en hızlı kazandıkları zamanlardır. Bu dönemlerde yapılan sanat aktiviteleri (müzik, resim, tiyatro, dans, yaratıcı yazarlık ve bale gibi) çocuğunun tüm bu becerileri daha hızlı ve doğru bir yolla kazanmasına yardımcı olur. Çocuk gelişiminin bir diğer kritik zamanı olan ergenlik döneminde (12-18 yaş), çocuğun kendi duygu ve düşüncelerini sanat yoluyla dışa vurabilir ve bu dönemin daha sağlıklı, kolay geçmesi sağlanabilir.

 

 

Sanatın çocuk üzerindeki etkileri

* Beyin gelişimi: Nörobilim alanında yapılan araştırmalar ışığında ABD’deki Harvard Üniversitesi’nden Prof. Jack Shonkoff, çocukların 0-6 yaş aralığında beyinlerinin çevresel uyaranlara daha açık olduğunu ve deneyimler sonucunda diğer yaşlara kıyasla daha çabuk geliştiklerini söyler. Dahası, beyin gelişiminin temelinin, erken yaşlardaki sanat aktiviteleri ile başladığını da belirtmiştir.

* Duygusal gelişim: Sanatın zarafeti ve incelikleriyle tanışan çocuklar; mutluluk, sevinç, gurur, korku ve hayal kırıklığı gibi daha birçok duyguyu tanımaya başlar. Aynı zamanda bu duygularla başa çıkmayı da öğrenir. Bu sayede çocuğun sabırlı, hoşgörülü, mutlu, yaratıcı ve naif bir birey olma yolunda ilerler. Dünyaya ve çevresine daha farklı gözle bakmaya başlar.

* Akademik gelişim: Çocuğun sanat sayesinde hayatında disiplinli, istikrarlı, başarılı ve planlı olmayı daha kolay öğrenebilir. Stanford ve Carnegie Hall'da yapılan çalışmalar da sanat ve akademik hayat arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. James Wolfensohn’unda dediği gibi “Sanat her çocuğun eğitiminin kalbini oluşturmaktadır.”

* Sosyal ve bilişsel gelişim: Çocuklar sanat yoluyla kendilerini ifade ederler. Sanat çocukların kendilerini rahat hissetmesine, kendi kararlarını verebilmesine, neyi sevip sevmediklerini ve neyi yapıp yapmayacaklarını öğrenmelerine yardımcı olur. Çocuklar sanat etkinlikleri sayesinde yeni arkadaş ortamlarına girerek iletişim kurma ve arkadaş edinme becerilerini de geliştirirler.

 

Her çocuk sanatı sevebilir

Öncelikle şunu hatırlatmak isteriz ki sanatın içinde olmak için yetenek şart değildir. Her çocuk sanatta yetenekli olmayabilir. Burada önemli olan çocuğunuzun sanat gibi gelişimine önemli katkısı olan bu faktörden uzak kalmaması, onunla birlikte büyümesidir. İşte bu noktada sen de çocuğuna sanat aktivitelerine katılması ve sevmesi için: 

          * İlgisini çekebilecek müzelere, tiyatrolara, sergilere ve konserlere gidebilir,

          * Evde rahatça boyama ve kesme faaliyetleri yapabileceği bir alan yaratabilir,

          * Arkadaşlarıyla bir araya gelip sanatla ilgili aktiviteler yapmasını sağlayabilir

ve daha birçok farklı yöntemle çocuğunu sanatla iç içe zaman geçirebilmesi için teşvik edebilirsin. Her alanda olduğu gibi çocuğunun rol modeli olarak çocuğunun sanatla ilgilenmesinde de rolün çok büyük. Onun yanında sen de ilgilendiğin sanat dalına dair aktivitelere katılabilirsin, çocuğunla beraber sanat etkinliklerine gidebilirsin. Böylece çocuğuna seveceği, ilgisini çeken bir sanat dalını birlikte keşfedebilirsiniz. Farklı sanat aktivitelerini deneyimlemek ve tam çocuğuna göre olan sanat aktivitesini keşfetmek için hemen Hipokid aktiviteler sayfasını tıkla, çevrimiçi veya yüz yüze tüm sanat aktivitelerini tek tuşla listele, incele, katıl.

 

Kaynakça

 

Prof. Dr. Feyza Çorapçı,” Erken Çocukluktan Gençliğe: Sanatla Büyümek”, 2019.

Prof. Dr. Ayla Uludere,” Mutlu Çocuk Yetiştirmenin Sırrı Sanat Eğitiminde”, 2018.

 

Yazar

 

SUDE DOK

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde okuyor.

  • Salı 23 May 2023
  • 120

Blogda Arama

Popüler Bloglar

23 Nisan Neden Önemlidir? Oku

23 Nisan Neden Önemlidir?

Salı 16 Nis 2024
Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları Oku

Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları

Salı 09 Nis 2024
Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları Oku

Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları

Salı 02 Nis 2024
Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite Oku

Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite

Salı 26 Mar 2024