Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş

Bebeğinin ek gıdaya geçiş süreci anne/baba olarak oldukça heyecanlı ve birçok soru işaretiyle dolu bir dönem. Bu süreçte yapılması gerekenleri öğrenmek ve kafandaki soru işaretlerini gidermek için sana rehberlik edecek bir yazı hazırladık. Ek gıdaya geçişle ilgili detaylı bilgi ve öneriler içeren yazımızı okuyarak, bebeğinin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olabilirsin.

 

Ek gıdaya ne zaman geçilmeli?

Bebeklerde ek gıdaya geçiş sorusu her ebeveynin aklında olan sorulardan birisidir. Uzmanların yaptığı çalışmalar sonucunda ek gıdaya geçiş için en uygun zamanın 6 aylık dönem olduğuna karar vermişlerdir. Neden mi bu dönem?

              * Bebeğinin hareketleri artar,

              * Anne sütünde olmayan vitamin, mineral, lif gibi diğer besinlere ihtiyaç duyar,

              * Dışarıya karşı olan ilgisi artar, uzanıp besinleri almak ister,

              * Kemirme ve ısırma reflekslerinin artması gibi gelişimler bu dönemi ek gıdaya başlamak için uygun olduğunu gösterir.

 

 

Ek gıdaya geçişte ilk adım

Evet, büyük gün geldi! Artık bebeğin 6 aylık oldu. Ek gıdaya başlayabilirsin ama öncesinde sana bahsetmek istediğimiz birkaç önemli nokta var. Bebeğin ilk defa yeni bir gıdayla tanışacağı için alışma süreci biraz uzun olabilir. Bu süreçte:

              * İlk ek gıdayı doğru seçmeye,

              * İlk başlarda yumuşak olan besinleri tercih etmeye,

              * Sürekli püre ve sıvı gıdalar vermemeye (çiğneme refleksinin oluşmasını engeller),

              * Günün sadece bir öğününde ek gıda vermeye dikkat etmelisin.

 

İlk besinler neler olabilir

Başlangıç olarak meyve ve sebze püresini tercih edebilirsin. Hatta ilk olarak baskın tatları olmayan sebzelerle başlayabilirsin. Neden mi? Çünkü bebeğin baskın tadı olan meyveleri ilk denediği zaman sebze yemeği reddedebilir. Aşağıya incelemen için ilk olarak deneyebileceğin meyve ve sebze listesini bırakıyoruz.

Sebze

* Patates: Zengin C vitamini ve potasyum içeren patatesi püre şeklinde deneyebilirsin. Ama çok yememesine dikkat et çünkü kabızlığa neden olabilir.

* Balkabağı: Lifli bir yapısı olduğu için bebeklerin en sevdiği sebzelerden birisidir. Püre veya çorba olarak miniğine yedirebilirsin.

* Havuç: Rengi ve tatlı tadı sayesinde bebekleri büyüleyen bu sebze beta-karoten içerdiği içinde oldukça faydalıdır. Püre olarak veya buharda pişirerek hazırlayarak bebeğine verebilirsin.

* Kabak: Alerji yapma ihtimali düşük olan bu sebze denene bilirlik arasında en az riskli olan diyebiliriz. Ayrıca sindirimi de oldukça kolaydır.

Meyve

* Elma: Hem yaz kış buluna bilen hem de hazmı kolay olan bu meyve ek gıdaya geçişte tercih edilenler arasında ilk sıralardadır diyebiliriz. Ayrıca C vitamini, lif ve antioksidan açısından da çok zengin olduğunu unutmayalım.

* Avokado: Anne sütüne en yakın ve çok faydalı yağlar içerdiği söylenen avokado bebekler için oldukça faydalıdır. Ayrıca,  yumuşak yapısı sayesinde de yenmesi kolay bir meyvedir.

* Kavun: Tatlı tadı sayesinde bebeklerin favorisi olan meyveler arasındadır. A,C vitamini ve lif açısından oldukça zengindir.

* Armut: Lezzetli bir tadının olmasının yanı sıra sindirim sisteminin çalışmasında faydalı olan armut annelerin en sevdiği meyveler arasındadır.

* Şeftali: Yumuşak, tatlı ve vitamin bakımından besleyici bir meyvedir. Sadece mevsiminde tüketmeye dikkat etmeyi unutma.

 

Şu an bu bebek sadece meyve ve sebze mi yiyecek dediğini duyar gibiyiz. Tabi ki de hayır. Bu serüvende hayatınıza tahılları da ekleyebilirsiniz. Hangileri mi?

* Pirinç: Kıvamı sayesinde yemesi kolay olan bu tahıl, B vitaminleri ve mineraller açısından oldukça zengindir. Yaptığın çorbaların veya pürelerin içine ekleyerek miniğine yemesi için denetebilirsin.

* Yulaf: Kahvaltı ve ara öğün olarak yemeğe mükemmel olan yulafı suyla pişirip içine meyve ekleyerek bebeğine sunabilirsin.

Besin alerjisi tespiti nasıl yapılır

Besin alerjisi, vücuda giren besinin bağışıklık sistemi tarafından yabancı olarak algılanması ve bunun sonucunda vücudun 1-3 saat içerisinde bazı belirtiler/tepkiler göstermesidir. Bunlar ne mi olabilir?

* İshal,

* Kusma,

* Egzama,

* Kaşıntı,

* Nefes darlığı,

* Aşırı öksürük gibi durumlar vardır.

Bu durumlarda belirtileri takip edip duruma göre doktorunuza danışmakta fayda var diyebiliriz.

Peki, bebeklerin en çok alerjik reaksiyon gösterdiği gıdalar neler:
* İnek sütü,

* Yumurta,

* Balık,

* Çilek,

* Yer fıstığı,

* Domates,

* Portakal.

Bebeğinin besinlere alerjisi olup olmadığını anlamak için ”3 Gün Kuralı” denilen yöntemi deneyebilirsin. Bu yöntem, bebeğine yedirmek istediğin besini az miktarda yedirerek 3 gün boyunda bir alerjik belirti var mı yok mu diye bakılarak uygulanır. Bir belirti yoksa bebeğine bu ek gıdayı yedirebilirsin. Bu konuda şunu da eklemek istiyoruz ki bazı alerjiler bebeklik çağından kaynaklı da olabiliyor. 3 yaşından sonra bu alerjik belirtiler yok olabilir.

Bebeklerde ek gıdaya geçiş, bebeğinin beslenme düzeninde önemli bir dönüm noktası olduğu için doğru bir şekilde planlamaya özen göstermeyi unutmamalısın. Bebeğinin ek gıdaları kabul etmesi biraz zaman alabilir. Her bebeğin beslenme ihtiyaçları farklıdır, bu süreçte sabırlı olman ve bebeğinin ihtiyaçlarına göre hareket etmen çok önemli. Umarım ikiniz de bu serüveni eğlenceli ve güzel bir şekilde yaşarsınız.

 

Kaynakça

Dr. Ayşegül Tokatlı, “Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş; “Weaning” Dönemi”.

Prof. Dr. Leyla Tümer, “Tamamlayıcı Beslenme”, 2016.

Yazar

SUDE DOK

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde okuyor.

  • Perşembe 20 Nis 2023
  • 493

Blogda Arama

Popüler Bloglar

Oyun Türlerinin Çocuk Gelişimindeki Önemi Ve Her Yaşa Özel İpuçları Oku

Oyun Türlerinin Çocuk Gelişimindeki Önemi Ve Her Yaşa Özel İpuçları

Salı 19 Kas 2024
Evcil Hayvanların 4 Gelişimsel Katkısı Oku

Evcil Hayvanların 4 Gelişimsel Katkısı

Salı 22 Eki 2024
Resim Yapmanın 6 Gelişimsel Katkısı Oku

Resim Yapmanın 6 Gelişimsel Katkısı

Cuma 18 Eki 2024
Öz güvenli Çocuklar Yetiştirmek İçin 5 İpucu Oku

Öz güvenli Çocuklar Yetiştirmek İçin 5 İpucu

Çarşamba 16 Eki 2024