İstanbul’da Müze Ziyaretine Çıkmaya Ne Dersin?

Hazır okullarda tatile girmişken çocuğunla beraber farklı bir aktivite yapmaya ne dersin? Bu soğuk günlerde hem dışarıda olacağınız hem de üşümeyeceğiniz bir aktivite kulağa nasıl geliyor? İşte bunun için sana güzel bir önerimiz var; müze gezisi. Müze gezmek aslında yapabileceğimiz en kolay aktivitelerden birisi olmasına rağmen sürekli ertelediğimiz ve geçiştirdiğimiz bir şeydir. Peki, müze gezisinin çocuğuna nasıl faydalar sağlayabileceğini biliyor musun? Eğer bu konuyu merak ediyorsan hadi gel seninle bu faydaları keşfedelim ve İstanbul’da gidilebilecek müzeleri bulalım.

 

Müze ve çocuk

Müzenin temel amacı korumak, toplamak, belgelendirmek ve değerlendirmek olsa da yapılan son araştırmalarla birlikte aslında eğitim içinde çok önemli olduğu fark edilmiştir. Okul öncesi dönemden başlayarak hayatımız boyunca devam eden, bireyin aktif olarak öğrenmesini sağlayan bir aktivitedir. John Dewey’in de belirttiği gibi müzeler artık eğitim ortamı olarak da kullanılabilmektedir. Bu sayede çocuklara alternatif öğrenme ortamı sağlar. Bununla beraber çocuğunun gelişimini birçok farklı açıdan da destekler.

 

Çocuk gelişimdeki etkileri

a) Hayal gücünü geliştirir: Örneğin gittiğiniz müze bir uzay müzesiyse ve bu müzede simülasyonlar varsa bunları izlemek hem çocuğunun hayal gücünü destekler hem de merak duygusunu aşılayarak öğrenme isteğini arttırır.

b) Dil gelişini destekler: Müze ziyaretinde yeni kelimelere maruz kalarak kelime dağarcığını geliştirir.

c) Aktif öğrenme yeteneğini geliştirir: Günümüzde eğitim materyalleri genellikle kitaplar, oyunlar ve eğitim setleridir. Fakat aktif olarak öğrenme, öğrendiği bilgileri gerçek hayatta canlı olarak veya bir şey de uyarlanmış halini görmek öğrenilen bilginin daha kalıcı olmasını sağlar. Müzelerde bu konuda sana oldukça destek sağlayacaktır.

d) Gözlem yeteneğini geliştirir: Yeni yerler keşfetmek çocuğunun gözlem gücünü geliştirir. Ayrıca farkındalığını arttırır.

 

 

Gezilebilecek müze önerileri

1) Rahmi Koç Müzesi: 1994 yılında Rahmi Koç’un desteği ile kurulmuş önemli bir müzedir. Burada çocuğunla klasik arabaları incelemek, denizcilikle ilgili yeni bilgiler öğrenmek gibi yeni birçok şey bulabilirsin. Ayrıca bazı hafta sonları yapılan aktivitelere katılarak da öğrenilen şeyleri uygulamalı olarak deneyimleyebilirsiniz.

2) İstanbul İllüzyonlar Müzesi: Şimdiye kadar gittiğiniz birçok müzeden farklı olan yeni bir deneyim diyebilirim. Müzede bulunan illüzyonlar sayesinde görsel, duyusal ve eğitsel deneyimler kazanacaksınız.

3) Motivasyon Müzesi (Museum Of Motivation): Teknoloji, hayal ve tasarım gücünü birleştirerek ortaya çıkan alışılmışın dışı olan interaktif bir müzedir. Müze dev top havuzu, sanal gerçeklik teknolojileri, sihirli orman gibi farklı 7 bölümden oluşmaktadır.

4) Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi: Tarihi açıdan birçok önemli kişinin heykelini içeren bu müze çocukların aktif öğrenmesine fayda sağlamaktadır. Öğrendiği isimlerin canlı görselini görmek bilginin kalıcılığının artmasını sağlar.

5) Masal Müzesi: Çocuğunun hayallerini, bilgi ve becerilerini geliştirebileceği bir müzedir. Müzede birçok farklı masal kahramanını içeren heykeller de vardır.

6) Sakıp Sabancı Müzesi: 2002 yılında ziyarete açılan müze oldukça zengin bir koleksiyona sahiptir. Müzede resim, at heykelleri, mobilya ve dekoratif eserler, kitap sanatları ve hat koleksiyonları olmak üzere farklı bölümler vardır. Bunun yanı sıra ayrıca müzede çocuklar için atölyeler ve aktivitelerde bulunmaktadır.

7) Cam ve Billur Müzesi: Camın hammaddesinin kum olduğunu biliyor muydunuz? Cam, kumun yüksek ateşle beraber eğilmesiyle, bükülmesiyle ve şekil verilmesiyle ortaya çıkar. Bu müze de tam olarak bu ilginç bilgiyi deneyimlemeye çok uygun. İçerisinde çok eski tarihlerden günümüze kadar gelen 1480 adet cam eser bulunmaktadır. Bunun yanı sıra müzede çocuğun için cam atölyesi ve harika bir çocuk parkı da bulunmaktadır.

8) İstanbul Oyuncak Müzesi: 2005 yılında Belgin Akın ve Sunay Akın tarafından kurulmuştur. 1700’lü yıllardan günümüze oyuncaklarını içeren ve oyuncak tarihçesini anlatan eğlenceli bir müzedir.

9) İstanbul Modern Sanat Müzesi: 2004 yılında kurulan müze Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş müzesidir. Müzede modern sanat yapıtları, fotoğraflar ve tasarım koleksiyonları bulunmaktadır. Ayrıca müzede çocuklar için de hafta sonu eğitim programları ve sanat atölyeleri vardır.

10) Pelit Çikolata Müzesi: Dünya sanatının baş yapıtlarını, masal kahramanlarını ve ünlü efsanelerin heykellerini çikolatadan hazırlayarak ziyaretçilere sunan bir yerdir. Çocukların eğlenerek öğrenmesini destekleyen eğlenceli müzelerden birisidir.

Müze gezileri ailece katılıp keyif alacağınız harika bir hafta sonu ve sömestr aktivitesi olabilir. Plan yaparken Hipokid eğitmenleri tarafından farklı müzelerde ve sanat galerinde çocuklara yönelik gezileri keşfetmek için Hipokid.com sanat aktivitelerini incelemeyi unutmayın. Şimdiden keyifli gezmeler.

 

Kaynakça

İdil Dergisi,” Erken Çocukluk Eğitiminde Müze Deneyiminin Rolü”. 2017

Kültür İstanbul,” Çocukların mutlaka görmesi gereken 10 müze”.2022

Yazar

SUDE DOK

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde okuyor.

  • Cuma 14 Nis 2023
  • 261

Blogda Arama

Popüler Bloglar

23 Nisan Neden Önemlidir? Oku

23 Nisan Neden Önemlidir?

Salı 16 Nis 2024
Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları Oku

Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları

Salı 09 Nis 2024
Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları Oku

Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları

Salı 02 Nis 2024
Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite Oku

Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite

Salı 26 Mar 2024