Stem Eğitimi Nedir?

Evde, arabada, okulda ve iş yerinde… Hayatımızın her anında teknolojisinin bize sunduğu fırsatlardan yararlanıyoruz ve bu fırsatlar sayesinde dünya ile beraber gelişiyor ve yenileniyoruz. Teknoloji bu kadar hayatımızın içindeyken eğitimde kullanılan teknolojinin faydalarından ve çocuklara sunduğu fırsatlardan da geri kalmıyoruz elbette değil mi? :) Peki teknolojiyi ve eğitimi bir araya getiren, çocukların 21. yy. becerilerini destekleyen ve yaratıcı problem çözme becerilerini destekleyen bir eğitim yaklaşımı olan Stem eğitimi tanımaya hazır mısın?

Stem Eğitimi

Stem bir kısaltmadır ve Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin baş harflerinden oluşur.  Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarının birbirine entegre edilmesiyle ortaya çıkan bütüncül bir eğitim sistemi de diyebiliriz. Peki bu kavram nasıl ortaya çıktı?

Avrupa Birliğinin 2007 yılında yayınladığı “Fen Eğitimi Şimdi: Avrupa’nın Geleceği için Yenilenen Pedagoji” isimli raporunda fen ve teknoloji eğitimindeki sorunlar ele alındı ve gençlerin bilim, teknoloji ve matematik alanlarına olan ilgilerinin büyük ölçüde azaldığını tespit edildi. Bu araştırmadan yola çıkarak raporda fen eğitiminin sorgulamaya dayalı olmasına ve bütüncül bir bakış açısı geliştirmenin önemine vurgu yapıldı. Daha sonra özellikle ABD’de bu yaklaşıma uygun eğitim programları hazırlanmaya ve test edilmeye başlandı. İşte bu uygulamaların en yeni olanı STEM eğitim ve uygulamalarıdır.

Stem Yaklaşımının Kazanımları Nedir?

Stem eğitimi çocukları sadece akademik alanda desteklemez. Çocukların hayatları boyunca kullanacakları beceri ve yeteneklerin kazanılmasına da katkı sağlar. STEM eğitiminde özellikle 4C (Critical Thinking, Creativity, Communination, Collaboration) Eleştirel düşünme, Yaratıcılık, İletişim, İş birliği becerilerinin öğrencilere kazandırılması amaçlanır. Sadece mesleki anlamda değil yaşamının her alanında ihtiyacı olan becerilerin kazandırılmasında katkı sağlar. Peki Stem eğitiminin faydalarını nasıl sıralayabiliriz?

Çocuklara eleştirel düşünme becerisi kazandırır

Çocukların günlük hayatta karşılaştığı problemleri fark etmesini sağlar

Tüketen değil de üreten olmalarını destekler

Yaratıcı düşünme becerilerini destekler

İletişim becerilini gelişmesine katkı sağlar

Çocukların değişime ve yeniliklere karşı merak duygularını geliştirir

Erken Çocukluk Döneminde Stem Eğitimi

Yaratıcılık seviyesinin en yüksek olduğu erken çocukluk döneminde çocukların Stem yaklaşımı ile tanışması kritik öneme sahip. Stem eğitimi sayesinde çocukların merak duygusu desteklenir ve sorunlara yaratıcı çözümler üretme becerileri gelişir. Bu nedenle Stem yaklaşımını eve taşımak ve çocukların yaratıcı düşünmelerini desteklemeye erken dönemde başlamak çok önemli.

Stem Eğitimi Evde Nasıl Desteklenir?

Denemesine izin ver: Çocukların merak duygusunu ilk doğdukları andan itibaren görebiliriz. Ellerine alıp keşfetmeleri, cisimleri şekilden şekile sokmaları ve denemeleri… Her çocuk yeni olan şeyi merak eder, sorgular ve cevap aramaya çalışır. Evde de çocuğunun ‘neden’ sorularını önemsemen ve açıklayıcı cevaplar vermen onun sorgulama yeteneğini destekleyecektir.

Sağlıklı teknoloji kullanımını destekle: Teknoloji hayatımızın olmazsa olmazlarından. Uzmanlar ilk 2-3 yaşına kadar ekran ve teknoloji kullanımını önermemekle beraber ileriki yaşlarda çocukların sağlıklı teknoloji kullanımının desteklenmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Çocuğunun teknoloji ile sağlıklı bir şekilde tanışması ve teknolojiyi ‘tüketmek’ için değil de ‘üretmek’ için kullanmasını destekleyebilirsin.

Fırsatlardan yararlan: Stem eğitimini çocukların günlük yaşamlarının tüm yönlerine dahil etmeye yardımcı olan çevrimiçi olarak sunulan çeşitli etkinliklerden yararlanabilirsin. Böylece sen ebeveyn olarak çocuğuna nasıl destekleyeceğine dair bilgiler edinirken çocuğun da Stem eğitiminin ona sunduğu imkanlardan faydalanabilir.

Stem yaklaşımı temelinde çocukların merak duygularını ve sorgulama becerilerini desteklemeyi amaçlar. Bunun yanı sıra eleştirel düşünme, yaratıcılık, iletişim ve iş birliği becerilerinin gelişmesine katkı sağlayarak çocukları sadece akademik alanda değil yaşamın her alanında kullanabilecekleri becerileri kazanılmasına katkı sağlar. Erken çocukluk döneminden, yani çocukların merak duygusunun en yoğun olduğu dönemden başlayarak bu yaklaşımı hayatınıza entegre edebilir ve çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayabilirsin.

Çocuk kalın, çocuklarla kalın…

 

Yazar: Betül Polat – Boğaziçi Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Öğrencisi

Kaynakça

Carrino, S. S. & Gerace, W. J. (2016). Why STEM Learning Communities  Work:  The  Development  of  Psychosocial  Learning  Factors  Through  Social  Interaction.  Learning Communities Research and Practice, 4(1)

Siekmann, G. & Korbel, P. (2016). Defining ‘STEM’ skills: review and synthesis of the literature. NCVER.

  • Cuma 19 Kas 2021
  • 63

Blogda Arama

Popüler Bloglar

Oyun Türlerinin Çocuk Gelişimindeki Önemi Ve Her Yaşa Özel İpuçları Oku

Oyun Türlerinin Çocuk Gelişimindeki Önemi Ve Her Yaşa Özel İpuçları

Salı 19 Kas 2024
Evcil Hayvanların 4 Gelişimsel Katkısı Oku

Evcil Hayvanların 4 Gelişimsel Katkısı

Salı 22 Eki 2024
Resim Yapmanın 6 Gelişimsel Katkısı Oku

Resim Yapmanın 6 Gelişimsel Katkısı

Cuma 18 Eki 2024
Öz güvenli Çocuklar Yetiştirmek İçin 5 İpucu Oku

Öz güvenli Çocuklar Yetiştirmek İçin 5 İpucu

Çarşamba 16 Eki 2024