Baba-Çocuk İlişkisi

Ebeveynlik hakkında araştırma yapmak istediğimizde anneler için yazılmış yazıların çoğunlukta olduğunu görürüz. Peki ya babalar? Özellikle babanın çocuğun gelişimi üzerindeki etkisiyle ilgili yapılan araştırmalar düşünüldüğünde, babaların çocuklarıyla olan ilişkisininin önemi tartışılmaz. Sevgili babalar, siz çocuğunuz için en az annesi kadar değerlisiniz. Hem onun gelişimi hem de sağlığı açısından sizin çocuğunuzla olan ilişkiniz de çok değerli. Peki çocuğunun gelişimini nasıl etkilediğini merak ediyor musun? Senin çocuğunla kurduğun ilişki neden önemli sence? Haydi beraber ‘baba-çocuk’ serüvenine giriş yapalım.

Beyin gelişimini destekler

Eğer çocuğuyla aktif bir şekilde zaman geçiren bir babaysan çocuğunun beyin gelişimine katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz. Burada aktif zaman geçirmek çocuğunla saatlerce zaman geçirmen anlamına gelmiyor. Çocuğunla geçirdiğin zamanın süresinden daha önemli olan bir şey var ki o da ‘bu vaktin içeriği’. Örneğin çocuğunla her gün 20-30 dakika sadece ona odaklı bir şekilde zaman geçiriyorsan, ona ihtiyacı olduğu anlarda sarılıp ona sıkça sevgini dile getiriyorsan çocuğunla aktif zaman geçiriyorsun demektir.

Yapılan araştırmalar, babalarıyla istikrarlı bir şekilde kaliteli zaman geçiren çocukların bilişsel gelişim değerlendirmelerinde daha iyi performans gösterdiği kanıtlanmıştır. Ayrıca bu çocukların merak duygularının ve keşfetme potansiyellerinin bu ilişkiden beslendiği sonucuna da ulaşılmıştır.

İlgili babaların çocuklarının IQ’su diğerlerinden çok daha yüksek oluyor. Genel olarak baba anneden daha itiş-kakış oyunlar oynuyor. Baba kuralları değiştiriyor, biraz riskli ama güvenli eğlenmeye teşvik ediyor. Bu farklı yaklaşım ile çocukların gelişimi, keşfetmesi ve dünyayı tanıması için yardım ediyor.

Özgüven gelişimini destekler

Bir baba olarak çocuğuna sağladığın duygusal destek özgüven gelişimi açısından önemli bir yere sahip. Araştırmalar babaları tarafından sevildiğini ve değer gördüğünü hisseden çocukların daha mutlu ve daha özgüvenli olduklarını gösteriyor. Çocuğuna onu sevdiğini ve bu sevgiye değer olduğunu hissettirmen onun benlik gelişimi açısından da büyük öneme sahip. Eğer sen çocuğuna ‘seni seviyorum, sen sevilmeyi hak ediyorsun’ dersen ve bu bakış açısına göre yaklaşırsan çocuğun da kendisinin sevilmeyi hak ettiğini hissetmesinin yanı sıra kendi sevgisini de diğer insanlara gösterirken zorlanmaz.  Böylece daha mutlu ve özgüvenli bir birey olma yolunda ilk adımlarını atmış olur.

Farklı bakış açıları kazandırır

Çocuğun anneyle ve babayla geçirdiği zamanlar birbirinden ayrı ve özeldir. Anne-çocuk ilişkisinin dinamiği baba-çocuk ilişkisine benzemeyebilir çünkü hem anne hem de baba farklı kişiliklere ve farklı mizaçlara sahip olabilir. Çocuğun aktif olarak hem anneyle hem de babayla zaman geçirmesi geniş bir düşünce ve problem çözme yelpazesine sahip olması için harika bir yol olabilir. Çocuğuyla aktif bir şekilde zaman geçiren babalar çocuğunun farklı yaşam becerilerine sahip olmasını sağlayabilir ve onlara bambaşka dünyaların kapılarını açabilir.

 

 Yazar: Betül Polat (Boğaziçi Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Öğrencisi) 

 

 

  • Pazartesi 18 Eki 2021
  • 1,072

Blogda Arama

Popüler Bloglar

23 Nisan Neden Önemlidir? Oku

23 Nisan Neden Önemlidir?

Salı 16 Nis 2024
Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları Oku

Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları

Salı 09 Nis 2024
Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları Oku

Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları

Salı 02 Nis 2024
Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite Oku

Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite

Salı 26 Mar 2024