Çocuklar için Yoga Zamanı

Yoga denildiği zaman akla genellikle ilk olarak yetişkin yogası gelse de aslında çocuk yogası da son dönemde oldukça popüler hale geldi. Yoga çocuğunla birlikte yapabileceğin ve en az onun kadar keyif alacağın aktivitelerin başında geliyor. İster yetişkin ister çocuk yogası olsun, tüm yoga çeşitlerinin ortak ve temel amacı yoga yapan kişinin ruhsal ve bedensel açıdan daha mutlu, huzurlu ve sakin hissetmesini sağlamaktır. Dahası yoga bir tek bedensel ve ruhsal rahatlamayı sağlamıyor aynı zamanda çocuğun gelişimi için daha birçok olumlu etkisi var. Hadi gel, birlikte çocuk yogasının tam olarak ne olduğunu ve çocuğun gelişiminde ne gibi olumlu etkiler yaratacağını öğrenelim.

 

Çocuk yogası nedir?

 

Çocuk yogası, klasik yoga duruşlarının yani asanaların çocuklar için uyarlanmış olanıdır. Diğer bir deyişle eğlenceyi, disiplini ve kendine güvenme duygularını bir araya getiren bir egzersiz programıdır. Çocuk yogası bireysel, ikili veya grup olarak yapılır ve yapılan bu egzersizler çocuğunun ruh, beden ve akıl uyumu dengesini erken yaşta kazanmasına olanak sağlar. Erken yaş demişken çocuğuna, 3 yaşından itibaren yoga egzersizlerini deneyimlemesi için fırsatlar sunabilirsin.

 

Çocuk yogası nasıl yapılır?

 

Öncelikle çocuğunun yogayı tercih etmesindeki en önemli nedeni unutmamakta fayda var- onu rahatlatmak. Bunu yapabilmek için de öncelikle ortamın buna uygun olması önemli. Çocuğunun yoga yaparken rahatlamasını sağlamak için yoga yaptığı ortamın geniş, ferah ve temiz olmasına dikkat etmelisin hatta istersen bahçede bile yapabilirsiniz. Ayrıca yoga sırasında çocuğunun rahat hareket edebilmesi için ona terletmeyen, dar ve kalın olmayan kıyafetler giydirmeni tavsiye ederiz. Çocuk yogasında, yetişkin yogasından biraz daha farklı olarak yoga hareketleri birkaç kez tekrarlanır ve asanalarda (yoga duruşları) daha az sürelerde durulur. Bazen yoga hareketleri yaş gruplarına uygun şarkılar, hikayeler veya oyunlarla da birleştirilip uygulanabilir. Bu sayede eğlence temelli olan yoga ile çocuğun gelişimine katkı sağlar.

 

 

Çocuk yogasının faydaları nelerdir?

 

Dünya Sağlık Örgütü, pozitif sağlık durumunu şu şekilde tanımlar: “Sadece bir hastalığın ya da rahatsızlığının olup olmaması değil, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal olarak tamamıyla iyi olma hali.”  İşte çocuk yogası bu 4 açıdan da çocuğunun daha iyi olmasını sağlar. Bu faydaların neler olduğuna biraz daha ayrıntılı bakalım mı?

1) Asana denilen yoga pozlarını uyguladıkça çocuğunun beden farkındalığı artar ve bedenini dinlemeyi öğrenir.

2) Yoga felsefesinde rekabet yoktur. Her birey kendi kapasitesi ve değeriyle kıymetlidir. Bu felsefe sayesinde çocuğun kazanma ya da kaybetme stresinden kurtulur. Tabi ki de rekabet duygusu bazı anlarda çocuğuna çok şey öğretebilir ama beraberinde sürekli kazanan ya da kaybeden çocuğunun üzerinde de ağır bir baskı oluşturur.

3) Çocuğun sosyal olarak gelişir ve bu sayede grup çalışması bilincini, yaratıcılığı ve problem çözme yeteneklerini geliştirir.

4) Çocuğun duruşları uygularken doğru nefes almayı, stresi bedeninden uzaklaştırmayı, denge kurmayı ve odaklanmayı da öğrenir. Böylece, eğer çocuğunun dikkat dağınıklığı problemi varsa onun bu problemi yenmesine yardımcı olur.

5) Çocuğun organlarının yerlerini, kaslarını, eklemlerini omurgalarını ve bunların görevlerini öğrenir. Kısacası çocuğun vücudunu tanır.

6) Çocuğun hiperaktifse yogayla birlikte enerjisini doğru kullanmayı öğrenebilir ve bu sayede hiperaktivitesini kontrol altında tutabilir.

7) Ayrıca Program Evaluation and Research Collaborative (PERC) Charter College of Education’da yapılan bir çalışmaya göre, yoga eğitimi alan öğrenciler daha az disiplin problemleri yaşar ve derslerinde daha başarılıdır.

 Tüm bu bilgiler ışığında eğer sen de çocuğunu yoga ile tanıştırmak istiyorsan Hipokid üzerinden hemen çevrendeki yoga derslerini keşfedebilir. Ya da çevrimiçi yoga derslerine katılarak kendi evinin konforunda çocuğunla yoga yapabilirsin.

 

Kaynakça

Simeon P. Slovacek, Susan A. Tucker, Laura Pantoja, B.A., “A Study of the Yoga Ed Program at The Accelerated School”, 2003.

Aslı Ersoy,” Çocuk ve çocuk gelişimi için yoga ve faydaları”, 2016.

Banu Değer,” Çocuk yogası”, 2010.

Yazar         

Sude Dok (Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi)

 

  • Perşembe 08 Tem 2021
  • 865

Blogda Arama

Popüler Bloglar

23 Nisan Neden Önemlidir? Oku

23 Nisan Neden Önemlidir?

Salı 16 Nis 2024
Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları Oku

Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları

Salı 09 Nis 2024
Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları Oku

Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları

Salı 02 Nis 2024
Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite Oku

Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite

Salı 26 Mar 2024