Çocuğunun Dostu: Evcil Hayvanlar
Çocuklar doğduktan sonra anne sevgisini meme, anne sütü, mama ve temel ihtiyaçlarının karşılanması ile tanır. Devamında bazen battaniyesi, bazen de bir oyuncağını geçiş nesnesi olarak kullanır ve geçiş sürecini bu eşyayla tamamlar. Daha sonrasında ise çocuklar çevresini tanımaya, sevmeye ve sevgi ihtiyacını tamamlamaya çalışır. Çocuğunun sevgiyi tanımasını ve kişisel gelişiminin olumlu olarak etkilenmesini sağlayacak faktörlerin başında hayvan sevgisi gelir. Eminim hayvan sevgisinin gelişime olan pozitif etkilerini okudukça miniğinizin ‘bizim de bir kedimiz olsun’ taleplerini bir kez daha düşüneceksin. Peki nedir bu pozitif etkiler?
Sorumluluk Duygusu
Çocuğun, eğer bir evcil hayvanla birlikte büyürse sorumluluk alma ve özgüven duygusu daha çok gelişir. Çocuğunun yaşını da göz önünde bulundurarak, onunla birlikte evcil hayvanınızın sorumluluklarını (mama verilmesi, suyunun konması, tuvalete çıkarılması gibi) bölüşürsen, çocuğunun sorumluluk kazanmasına büyük bir destek sağlamış olursun. Özellikle, çocukluktan ergenliğe geçiş sırasında çocuğunun evcil hayvana sahip olması, onun özerklik yeteneğinin de olumlu yönde etkilenmesini sağlar.
Sosyal Beceri
Evde köpekle büyüyen çocuklar daha iyi sosyal ve iletişim becerilerine sahip olurlar. Örneğin, eğer çocuğun bir köpekle birlikte büyürse, bir oyun arkadaşı gibi onunla oynar, iletişim kurmayı öğrenmeye çalışır. Bu sayede çocuğunun sosyal ve iletişim becerileri gelişir. Çocuğun dış dünyaya daha dönük olur ve böylece daha kolay arkadaşlıklar kurabilir. Sana küçük bir hatırlatma da yapmak isteriz: çocuğun sosyal olarak, daha çok arkadaş edinerek, karşılaşacağı stres faktörlerini daha iyi yönetebilir ve daha neşeli bir ruh haline sahip olur.
Empati Kurmak
Empatinin sosyal zekâ gelişiminde büyük rolü vardır ve empati duygusu çocuğunun evcil hayvan beslemesiyle kazandırılabilir. Çocuğun hayvanlarında tamamen aynı olmasa da insanlar gibi acı çekebildiğini, sevinebildiğini, üzüle bildiğini kısacası duyguları olduğunu anlayabilirse evcil hayvanıyla doğru ve güçlü bir bağ kurar. Bu güçlü bağla birlikte çocuğunun empati duygusu daha çok gelişir. Empati becerisinin gelişmesi sayesinde de çocuğun birçok başka yönden de olumlu gelişim gösterir. Örneğin, yardımlaşmayı, benmerkezcilik yönünden ayrılarak farklı bakış açısı kazanmayı ve adaletli olmayı da öğrenir.
Aile İlişkileri
Evcil hayvanlar sayesinde, aslında ailece birlikte harcadığınız vakit artar. Böylece aile içerisinde olan iletişiminiz de artmaya başlar ve aile birliğiniz güçlenir. Bunun yanı sıra evcil hayvanlar sayesinde çocuklarının kardeşlik ilişkileri de olumlu yönde etkilenir. Çocuğun ortak alan yaratmayı, birisiyle bir şeyler paylaşmayı ve iş birliği yapmayı da öğrenir.
Bizden sana küçük ama önemli dost tavsiyeleri
Hayvan bakımı sorumluluğunu alan çocukların birçok özellik bakımından daha çok geliştiğini görebiliyoruz, fakat özellikle erken çocukluk döneminde bazı çocuklar evcil hayvanların aslında canlı olmadığını düşünüp onları peluş oyuncak gibi algılayabiliyorlar. Buna çok dikkat etmen gerek. O yüzden anne ve baba olarak çocuğunuzla bu konuyu detaylıca konuşup çocuğunuza evcil hayvanların da insanlar gibi canlı olduklarını, onların da fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının olduğunu anlatmalısınız.
Çocuklar hayvan korkusuyla doğmazlar. Bu cümlede şunu söylemek istiyoruz ki, insanlarda oluşan “hayvan fobisi” genellikle küçük yaşlarda çevremizdeki insanların korkularından ve tepkilerinden etkilenmemizle kazanılır. Bundan dolayı senden çocuğunun yanında eğer hayvan fobin varsa daha dikkatli davranmanı, en azından çocuğuna belli etmemen gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Kaynakça
Psikolog Sena Sivri, Melin Kahraman,” Hayvan sevgisi ile büyümek çocuk gelişimine katkı sağlıyor”,2019
Uzman Psikolog Danışman Gülsüm Ertekin, Zeynep Güçlücan, “Çocuk ve hayvan sevgisi”,2009.
Yazar
Sude Dok (Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi)
- Perşembe 08 Tem 2021
- 884